Intervju med forfatter Robert Dugoni

skjermbilde-2016-10-13-kl-20-50-10

Robert Dugoni er krimforfatteren å se etter. Hans suksess er bærekraftig; bøkene hans er originale og utrolig spennende og han har fått stor anerkjennelse i USA. Vi fikk muligheten til å intervjue han, men først kan dere jo lære Dugoni litt bedre å kjenne.

Robert Dugoni skrev seg vei inn på Stanford universitet og mottok flere skribentpriser på veien. Han tok hovedfag i kommunikasjon, journalistikk og kreativ skriving mens han samtidig jobbet som reporter for Stanford Daily.

Han var, som sine mange søsken, suksessfull i sin karriere og i 13 år praktiserte han jus  i San Francisco. Men, han lengtet alltid tilbake til skrivingen og i 1999 våknet han en morgen og bestemte seg. Han ville satse på forfatterkarrieren.

Han pakket dermed kone, barn og hjem i en bil og flyttet til Seattle for å forfølge drømmene sine.

Det viste seg å være et smart valg. De neste tre årene jobbet han i et vindusløst kontor og fullførte tre bøker og vant i 1999 og 2000 prisen «Pacific Northwest Writers Conference Literary Contest».

Så fulgte den første boka om den hardtslående advokaten David Sloane i The Jury Master (Rettens mester) som kom på norsk i 2007. Den fikk strålende omtale i Aftenposten og ble i tillegg valgt som 1 av 3 «beste av de beste» debuttitler i 2006 av magasinet «Deadly Pleasures mystery» og Seattle Times sammenlignet Dugoni med en ung John Grisham og omtalte Rettens mester som «en medrivende fortelling om mord, bedrageri og forræderi på høyeste nivå.»

Siden ballet det bare på seg med flere bøker og flere gode anmeldelser og priser.

minsostersgravbilde

«Ja, en konspirasjon blir avslørt, men det er en uventet konspirasjon, like gripende som den er sjokkerende… Avslutningen er voldelig, spennende, til og med rørende. En fin overraskelse for thrillerfans.» – Booklist

Dugonis første krim i Tracy Crosswhite-serien er «Min søsters grav» og kom ut i Norge i 2015. Den gikk rett til topps på Amazon sine lister i USA og ble en New York Times og Wall Street Journal bestselger. Crosswhite, Seattles første kvinnelige mordetterforsker er på en 20 år lang jakt for å finne hvem som kidnappet og drepte hennes yngre søster. Svaret vil sjokkere henne og åpne opp for nye, grusomme farer. Etterfølgeren, «Siste åndedrag» ble sluppet 13. oktober og er minst like spennende som den første!

«Kombinerer det beste fra politiromanen og advokatthrilleren og sluttresultatet er enestående… Dugoni leverer fortsatt spenningsbøker som vinner gehør hos alle som liker thrillersjangeren.» – Library Journal

sistea%cc%8andedragdugoni

Vi var så heldige å få et intervju med Dugoni selv og han hadde mange gode svar og tips å komme med til aspirerende forfattere og lesere. Les og nyt!

dugoni-robert-author-photo-2016-credit-catherine-dugoni
Foto: Catherine Dugoni 2016

 

Takk for at du tok deg tid til en liten prat med oss!  Først og fremst må jeg spørre; hvordan føles det å være en så suksessfull forfatter med bøker som er oversatt til så mange språk?  Trodde du noen gang det ville bli så stort som dette?

Nei, virkelig ikke. Det har vært en lang reise og jeg må bare takke Thomas & Mercer, forlaget mitt, for å ha klart å få bøkene mine ut til så mange. Det er utrolig gøy å få e-poster fra hele verden og vite at lesere i Taiwan, Australia, Norge, Frankrike og så mange andre land leser og liker bøkene mine. Jeg har venner i andre land som sender meg bilder av bøkene mine i deres lokale bokhandel og det er utrolig gøy å få. En fransk venn tok et bilde av en dame som leste boken min på en gatekafé i Paris. Det var ganske spesielt og det gjorde meg veldig ydmyk.

 

Du som ble uteksaminert fra Stanford, hva er dine topp fem råd til studenter som sliter og som prøver å komme seg igjennom studiene, dag for dag?

  1. Lær deg håndverket. Du vil spare deg mye hodebry og tid. Selv om du kan skrive er det viktig å lære seg elementene i en god roman, hvordan skape et plott og gode karakterer.
  2. Skriv det som beveger deg. Skriv det du er lidenskapelig om, det som gjør deg glad, trist, frustrert og sint. Vær ærlig og leseren vil kjenne på de samme følelsene.
  3. Skriv ned hva du vil lære, let opp informasjonen og kildene du trenger og lær det.
  4. Skriv for deg selv og ingen andre og for ingen annen grunn enn det. Dette er kanskje det vanskeligste men du må elske det du gjør. Jeg møter så mange mennesker som er frustrerte og sinte fordi de ikke blir utgitt eller deres bøker ikke gjør det så bra som de skulle ønske. Når alt kommer til alt, når du går og legger deg om kvelden, så må du se tilbake på dagen og si at du hadde en bra dag, for du vil aldri få den dagen tilbake.
  5. Det fins ingen erstatning for hardt arbeid. Hold fast på det og legg ned timene som trengs.

 

Du har hatt stor suksess med bøkene dine og spesielt bøkene om din første protagonist David Sloane og nå Crosswhite, men kan du plukke ut én av dine egne bøker som en personlig favoritt?

Det klarer jeg virkelig ikke. «Rettens mester» skapte David Sloane og siden det var min første er det vanskelig å ikke ha en spesiell plass i hjertet mitt til den boken. På en annen side så har Tracy Crosswhite virkelig kommet til live for meg og «Min søsters grav» var en ganske emosjonell bok på så mange nivå at også den er meget spesiell for meg.

Jeg prøver å finne glede i alt jeg skriver. Jeg vet at ikke alle bøker jeg skriver kan være en bestselger men jeg føler en plikt ovenfor de som kjøper bøkene å gjøre mitt beste for å skape kvalitet og historier som rører dem.

 

Din bakgrunn i jus må helt klart ha inspirert mange av plottene i bøkene dine. Men hvis du IKKE hadde hatt den bakgrunnen, hva tror du du ville ha skrevet om da? Har jus alltid vært en interesse for deg?

Å skrive har alltid interessert meg. Jeg visste jeg ville bli forfatter da jeg gikk i syvende klasse, men jeg kom fra en stor familie med 10 barn hvor alle var ekstreme perfeksjonister på grensen til 2 hvor alle ble leger og jeg følte et behov for å konkurrere med dem til en viss grad. Men jeg angrer ikke på at jeg ble advokat. Loven lærer deg strategi og å tenke fremover som har vært veldig hjelpsomt når jeg har skrevet plottene. Jeg har også møtt en hel rekke fargerike personligheter som har hjulpet meg med å utvikle karakterene mine.

 

Du praktiserte jus i 13 år før du bestemte deg for å skrive på fulltid. Var det en skremmende tanke? Å slutte i en stor, godt betalt jobb for å skrive bøker?

Å herregud ja. Det var utrolig skremmende. Men jeg er gift med en fantastisk kvinne som alltid har oppmuntret og støttet meg. Hun har forsørget familien mens jeg har prøvd å få ting i gang. Jeg er velsignet på så mange plan. Nå som jeg er eldre, med voksne barn, innser jeg viktigheten ved å være lykkelig og å kunne dele den lykken med familien min. Barna mine ville aldri ha noe annet enn mitt selskap og nærvær. De brydde seg aldri om penger eller materielle goder. De beste stundene i livet mitt er de jeg kan dele med min kone og barn, uansett hvor vi er i verden.

 

Tracy Crosswhite er en kvinne med en vanskelig og smertefull fortid og det er mye sorg i livet hennes. Kan du gi oss et lite innblikk i hvordan du ser henne for deg? Hva får henne til å stikke seg ut?

 Jeg ser for meg henne som så mange andre som har fått et slag eller to i ansiktet av livet. Det er ikke forventet og heller ikke fortjent, men det skjer. Hvordan plukker du deg selv opp og går videre? Det må nok ta mye viljestyrke. Jeg møtte et par som hadde en sønn som ble drept. Jeg intervjuet dem og i ettertid kunne jeg ikke forstå hva de gikk igjennom og den smerten de måtte ha følt. En eller annen gang i livet havner vi alle i vanskelige situasjoner og opplever smertefulle ting. Hvordan klarer man å få seg selv ut av det og komme seg videre? Jeg ser for meg Tracy som en viljesterk person som har en veldig myk kjerne. Hun er en som aldri ønsket å være der hun er i livet. Hun ville oppfostre barn i en liten by, omringet av familie og jobbe som lærer ved den lokale skolen og i løpet av bare noen øyeblikk var den drømmen revet vekk. Nå leter hun etter en ny drøm å følge.

 

Hvor mye bakgrunnsundersøkelser har gått med til bøkene om Crosswhite?

 Veldig mye. Handlinger oppstår når man gjør ‘research’. Når jeg står fast er det som oftest fordi jeg ikke vet hva jeg skriver om.

 

Fortell oss litt om dine skrivevaner. Når du får en idé til en historie, hvordan går du frem? Hvor mange timer om dagen bruker du på å skrive?

 Jeg er ikke så stor på det å lage utkast. Det jeg gjør er at jeg leser og gjør undersøkelser og leser fakta så mye jeg kan og så begynner jeg å se scenene komme til live fra det. Så starter jeg med å sette sammen skjelettet av historien, forutsetningen og hva jeg håper å få ut av det. Jeg trener om morgenen og så setter jeg meg på kontoret. Jeg er der vanligvis ved åtte-tiden og jeg jobber til seks eller syv på kvelden, i varierende grad.

 

Du har blitt sammenlignet med John Grisham, men hva tror du gjør deg annerledes enn han?

 Jeg har aldri møtt John Grisham men jeg skulle ønske jeg kunne det. Han er en brilliant historieforteller og jeg leser og beundrer skrivestilen og bøkene hans. Jeg roser han også for å ha gått utenfor komfortsonen sin og skrevet utenfor sin sjanger. Hver eneste forfatter er forskjellig. Vi blir nok alle sammenlignet med hverandre men helt ærlig; vi er definert av våre bakgrunner, hvor og hvordan vi ble oppdratt, hva som har gjort inntrykk på oss, hva som er viktig for oss, våre venner, familie og skole. Ingen to forfattere er den samme. Vi gjør bare det beste vi kan med det vi har.

 

Hva liker du å gjøre på fritiden din?

 Jeg trener ganske mye. Jeg deltar på barnas sportsbegivenheter og jeg reiser. Jeg har hobbyer jeg endelig kan bruke mer tid på og min kone og jeg prøver å gjøre mer sammen nå som vi har tid til det. Jeg er ikke voldsomt opphengt i noe spesielt – som golf, men jeg liker å prøve litt av mange ting. Som fisking. Jeg elsker å fiske.

 

Hva liker du å lese selv? Har du noen favorittforfattere?

 Jeg leser alt fra science-fiction til romantikk og litterære romaner. Jeg rett og slett elsker en god historie. Jeg bryr meg ikke om sjanger eller hvem forfatteren er, forteller de en medrivende historie elsker jeg å lese den!

 

Og sist men ikke minst, fortell leserne våre hvorfor DU mener de bør plukke opp en Tracy Crosswhite bok!

 For akkurat de samme grunnene de plukker opp hvilken som helst annen bok – for å unnslippe virkeligheten en liten stund og bli ett med en fortelling som er så virkelig og bevegende at du bare ikke kan legge den vekk.

 

Takk til Robert Dugoni for at han tok seg tid til en liten prat!

Sørg for å plukke opp «Min søsters grav» neste gang du vil ha en spennende og intens leseropplevelse. Oppfølgeren «Siste åndedrag» er ute nå!

 

Per 13. oktober ligger MIN SØSTERS GRAV PÅ 5. plass på Amazon topp 100!

SISTE ÅNDEDRAG ligger per 13. oktober på 67. plass på Amazon topp 100.

Per 13. oktober ligger Robert Dugoni på 10. plass på Amazons liste over de mest populære forfatterne!

skjermbilde-2016-10-13-kl-20-53-29skjermbilde-2016-10-13-kl-21-00-53

skjermbilde-2016-10-13-kl-20-54-07

Begge bøkene kan kjøpes eller bestilles hos din lokale bokhandel eller på nett! (Min søsters grav 149,- Siste åndedrag 299,-)

Omtale av «Rettens mester» i Aftenposten 2007: http://www.aftenposten.no/kultur/Drivende-spenning-555663b.html

 

Kilder: http://www.robertdugoni.com

      Trine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s