«Min søsters grav» & «Siste åndedrag» – krimbøker i særklasse

 

«Dugoni har gjort en strålende jobb med å plassere plottelementene der de gir maksimal effekt, spesielt en klimaktisk scene lagt til en forlatt gruve under en snøstorm – det er melodramatisk, men likevel effektivt.» Publishers Weekly

Da jeg fikk lese «Min søsters grav» tenkte jeg som jeg ofte gjør; «en krimbok. Meh.» Men jeg oppdaget fort at jeg tok feil og dette var en bok jeg ikke klarte å legge fra meg. Dugoni er ekspert på å nesten umiddelbart droppe hint om at her er det noen ugler i mosen! Da sitter man i det og må vite mer!

 

Dette er en krim som foregår i en liten by utenfor Seattle. Trace Crosswhite jobber som drapsetterforsker og kommer tilbake til hjembygda når det blir gjort et likfunn i skogen. 20 år tidligere forsvant nemlig Tracys yngre søster og spørsmålene begynner å svirre – er dette henne?
Tracy blir raskt sugd inn i minnene fra rettssaken 20 år tidligere som sendte en mann i fengsel på livstid, men flere ting skurrer fra den tiden. Mange ubesvarte spørsmål og rare hendelser med vitner gjør at Tracy har et brennende behov for å ta opp saken igjen. En ny rettssak starter og mørke hemmeligheter og farlige situasjoner kommer nærmere og nærmere.

 

Man får assosiasjoner til «Making a murderer», den nervepirrende Netflix-dokumentaren om Steven Avery. Hver eneste scene i rettssalen gjøres med finesse og med bravur, det fins ingenting kjedelig eller tørt ved de scenene, som det gjerne kan bli i en rettssal. Selv om Dugoni selv har jobbet 13 år som advokat så faller han ikke i de mange fellene som kan få en lengre rettssalscene til å virke langdryg og uutholdelig kjedelig. Dugoni klarer med letthet å holde historien i rask gange hele tiden, du har ikke tid til å kjede deg.

 

«Min søsters grav er et skremmende portrett skyggelagt i neo-noir, som om noen har gått løs på et Norman Rockwell-maleri med kniv ved å presentere en amerikansk småby som et sted hvor skurkene går i ett med landskapet, boken etablerer Dugoni som en man bør legge merke til både i og utenfor rettssalen.» Providence Journal

 

Det samme klarer han i oppfølgeren, «Siste åndedrag». Her rekker du virkelig ikke å sette deg bedre til rette i sofaen før de første sidene gir oss kalde gufs nedover ryggen og så går det slag i slag etter det! Jeg holdt, helt seriøst, på å snuble i mine egne bein, da jeg var ute på en lengre skogstur med «Siste åndedrag» på øret. Jeg hadde ikke fått det med meg om det så sto en rad med elger langs stien!

 

Kapitlene er korte, noe som er med på å holde spenningen vedlike til enhver tid. Karakterene Dugoni har skapt er sterke og tydelige, han har ikke overlatt noe til tilfeldighetene! Tracy er sterk, modig og sta, men bærer preg av søsterens forsvinning og de arrene det etterlot seg. Kins, hennes mannlige partner, er en tilbakelent, tidligere amerikansk fotballspiller, skarp og observant og med en herlig tørr humor. Hver eneste karakter fester seg hos leseren.

 

Du vil ikke klare å legge disse bøkene fra deg og det skal nevnes at Dugoni er for lengst et kjent navn i USA. Han har vunnet en rekke priser for bøkene sine og da «Rettens mester», som handler om advokaten David Sloan, kom ut i Norge i 2007 fikk den superb omtale i Aftenposten.

Tro meg, disse bøkene er virkelig verdt å få med seg. Det er drøssevis med krimbøker der ute, men det er min plikt, som tidligere ‘bokhandlerske’, å fortelle deg hvem som faktisk er bra. Robert Dugoni kan det å skrive gode krimbøker.

 

«Før du begynner på Siste åndedrag av Dugoni må du forberede deg på en lang natt. Andre boken i Tracy Crosswhite-serien starter løpende og stanser ikke før du blar om siste side…Robert Dugoni puster liv i politiprosedyrer ulikt noen andre. Få Crosswhite-serien og «Siste åndedrag» inn på leselisten din nå!» – Suspende Magazine

 

 

Kjøp dem nå hos din nærmeste bokhandel! Min søsters grav er i pocket (149,-) og Siste åndedrag ble sluppet 13. oktober og er innbundet (299,-).

 

http://www.gursliberg.no

Trine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s