Intervju med forfatter Colleen Hoover

colleenhoover
Photo credit: Jen Sterling

Colleen Hoover er forfatteren bak de sterke romanene «En vakker dag» og «Stygg kjærlighet».

Hun startet ved å gi ut sin første bok på egenhånd og havnet ganske raskt på bestselgerlistene og fikk fantastiske omtaler på nett. Hun ble ikke lenge etter plukket opp av et forlag og siden har suksessen bare vokst og vokst. Hun har totalt sett gitt ut elleve romaner og fem noveller.

Hun har vært nominert til Goodreads choice awards fire ganger og i 2015 vant hun for boken «Confess». I tillegg vant hun UtopYA con awards for «En vakker dag».

Romanene hennes er mørke kjærlighetshistorier med tøffe, uperfekte karakterer og såre bakgrunnshistorier. De er den type bøker som setter seg under huden på deg. Det kan gjøre vondt i sjela å lese disse bøkene. Men så verdt det!

 

Vi fikk mulighet til å ta en prat med Colleen og snakke litt om hennes suksess.

styggkjaerlighet
«Colleen Hoover har akkurat ødelagt meg. 100%, fullstendig blåst meg vekk…ikke at jeg er overrasket eller noe, fordi hun slutter aldri å imponere meg… Jeg ble dratt inn fra begynnelsen…og jeg elsket hvert eneste sekund!» – True Story Book Blog

 

Tusen takk for at du tar deg tid til et lite intervju! Først og fremst må vi bare vite; hvordan føles det å være den populære forfatteren du nå er og hvordan er det å se dine egne bøker oversatt til så mange forskjellige språk?

 Det er en veldig surrealistisk følelse, helt klart! Jeg våkner fortsatt og lurer på hvordan alt dette har skjedd. Jeg elsker å se alle bøkene i hyllene mine på forskjellige språk.

 

Hvor henter du inspirasjon fra og hva gjør du når den først treffer deg?

Jeg henter inspirasjon fra alt. Jeg tror det er en del av det å ha en kreativ fantasi. Jeg studerer alltid andre mennesker, så jeg lager historier om mennesker jeg ser hele tiden. Jeg tror ikke problemet mitt er å finne inspirasjon, for inspirasjon finnes over alt. Det vanskeligste er å finne ut hvordan man skal stenge inspirasjon ute så man kan fokusere på en bok av gangen.

 

Du selvpubliserte din første bok «Slammed» og fikk fem-stjerners omtale på en av de største bokbloggerne i USA sin side og etter det begynte ballen å rulle, hvordan ser du på denne typen suksess? Er det et tegn på kresne holdninger i publiseringsbransjen som gjør det vanskeligere for nye forfattere å bli antatt eller er det snakk om god timing?

 Jeg ser på det som flaks og god timing. Moderne romantikk hadde akkurat tatt av og jeg hadde tilfeldigvis selvpublisert en bok som passet inn blant det som nettopp var blitt populært. Jeg syns det er utrolig vanskelig og sjeldent man blir lagt merke til i både det tradisjonelle og selvpubliserende markedet. Jeg skal ikke påstå at jeg har den suksessen jeg har fordi jeg skriver fantastiske bøker. Det er kun en liten del av et mye større puslespill. Mine bøker var på rett sted til rett tid og på grunn av det ble de plassert i lesernes hender. Fordi jeg skrev bøker som talte til dem så fortalte de sine venner om dem. Jeg har de leserne jeg har takket være jungeltelegrafen og ikke reklame eller markedsføring.

 

Du skriver veldig sterke, rett-i-fleisen karakterer som er, selv om vi ikke får hele deres livshistorie i en bok solide, velutviklede karakterer som fester seg hos leserne og sitter der lenge etter at de har lest boken ferdig. Hvor kommer disse karakterene fra og hvordan utvikler du dem over så korte perioder i bøkene dine?

 Jeg må skape hele karakteren og deres personlighet før jeg kan begynne å skrive boken. Det er oftest den vanskeligste delen for meg, men jeg legger like mye fokus i å bygge opp de individuelle karakterene som jeg gjør med selve historien. Jeg bygger dem fra bunnen og opp, siden jeg sjeldent bruker mennesker fra mitt eget liv.

 

Hvordan har det å bli kalt en «indie» forfatter påvirket dine bøker og deres popularitet? Syns du selv at indie-bøker (selvpubliserte bøker) har et dårlig rykte?

Selvpublisering, eller indie, har alltid hatt et dårlig stigma. Forskjellen på nå og for ti år siden er tilgjengeligheten. For to år siden kunne ingen bli en populær forfatter som selvpublisert fordi det fantes ingen muligheter for å få bøkene til leserne. Men nå kan hvem som helst som skriver en god bok ha en sjanse til å lykkes, om det er støttet av en utgiver eller ikke. Problemet nå er at mange ser disse suksesshistoriene og kjører ut bøker kun for å tjene penger. Det skader de mer seriøse forfatterne. Men jeg tror at om du har en «indie» forfatter som tar seg tid til å skape en fantastisk historie og hyrer en dyktig redigerer så vil ikke leserne klare å se forskjell.

 

Fortell, hvor mange ganger har du grått mens du har skrevet dine såre og tåredryppende historier?

 To ganger, tror jeg. Jeg tror jeg gråt mens jeg skrev et kapittel av «Stygg kjærlighet» og jeg gråt mens jeg skrev «It ends with us», fordi det var så personlig. Men jeg er egentlig ikke mye til forfatter..!

 (forsetter under bildet)

envakkerdag
Jeg har lest alt Colleen Hoover har skrevet og hver ny bok blir min umiddelbare favoritt. Tempoet er perfekt og karakterene hennes hopper ut av sidene. Jeg sluker hvert eneste ord som godteri! – Tracey Garvis Graves, New York Times bestselgende forfatter av «On the island» og «Covet».

Hva slags kildeundersøkelser gjør du før og mens du skriver?

 Jeg gjør faktisk mine kildeundersøkelser ETTER jeg er ferdig med å skrive en bok. De fleste av mine bøker krever sjeldent mye forarbeid fordi jeg skriver om steder jeg kjenner til og jeg skaper alle karakterene selv. Men hvis jeg har et scenario eller en karakteristikk som jeg må lære om så gjør jeg det jeg kan for å BLI den karakteren mens jeg skriver og når jeg er ferdig med å skrive gjør jeg de kildeundersøkelsene som trengs for å se om det er noe som må endres.

 

Fortell litt om dine skrivevaner. Når du får en idé til en historie hvordan går du frem? Hvor mange timer i løpet av en dag bruker du på å skrive og har du noen spesielle «ritualer» du må igjennom?

 Jeg skriver veldig mye, men jeg kan bare skrive i store bolker. Jeg vet om folk som kan skrive i bilen, under en flytur eller midt i middagen. Men jeg må ha minst tre dager med ingen planer før jeg kan sette meg ned og skrive. For, når jeg først starter kan jeg ikke stoppe. Jeg skriver 24 timer i strekk noen ganger, sover et par timer og så er det rett på’n igjen. Jeg må ha en helt tom timeplan.

 

Hva liker du å gjøre på fritiden, når du ikke skriver?

 Jeg elsker å gå på kino med guttene mine. Alt som involverer familien min er det beste, fordi når jeg aktivt sitter og skriver har jeg veldig lite fritid.

 

Hva liker du å lese selv? Har du noen favorittforfattere?

 Jeg elsker den sjangeren jeg skriver i selv, men jeg er også en stor fan av mysterier og thrillere. Jeg elsker Tarryn Fisher, Caroline Kepnes og Gillian Flynn. Jeg håper at jeg en gang kan skrive en skumlere bok enn det jeg har skrevet så langt.

 

Hva er dine topp tre tips til unge, håpefulle forfattere?

 1) Bruk Google til alt. Det er et svar til alle spørsmål et eller annet sted der ute på nettet.

2) Ikke bli stresset om du har skrivesperre. Bare legg boken din til side til du har lyst til å skrive igjen. Det er aldri lurt å tvinge noe frem.

3) Skriv fordi du elsker å skrive. Ikke fordi du vil tjene penger. Leserne kan se forskjellen.

  

Kan ikke du fortelle leserne våre hvorfor DU mener de bør plukke opp en Colleen Hoover bok!

Fordi den vil få deg til å føle ALLE følelsene! 🙂   


 

Colleens nyeste bok «It ends with us» er nettopp blitt nominert til Goodreads Choice Awards 2016! Det blir hennes femte nominasjon.
«Stygg kjærlighet» er også annonsert til å bli film i 2018.

Plukk opp «En vakker dag» og «Stygg kjærlighet» i din nærmeste bokhandel i dag og, som Colleen selv sier, kjenn på ALLE følelsene!  

KONKURRANSE! Gå til facebooksiden vår, Gursli Berg forlag, lik og del dette blogginnlegget når vi legger ut der og bli med i trekningen av en utgave av EN VAKKER DAG! 🙂 

 

Trine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s